ugn_2_kvadrat

EN DEL AV:
EUROPAÅRET FÖR KULTURARV 2018

Där historien möter framtiden

Europaåret för kulturarv 2018 är ett EU-initiativ med syfte att sätta fokus på kulturarvets betydelse för den kulturella mångfalden och den interkulturella dialogen. Det riktar sig särskilt till unga människor.

Så här skriver EU om kulturarv:

”Kulturarvet har ett universellt värde för oss som individer, grupper och samhälle. Det är viktigt att bevara kulturarvet och föra det vidare till kommande generationer. Man kanske uppfattar kulturarvet som något gammalt och statiskt men i själva verket så utvecklas det genom att vi engagerar oss i det. Dessutom har det en viktig roll när vi bygger Europas framtid. ”

Europaårets motto är ”Vårt kulturarv: där historien möter framtiden”.

EYCH2018_Logos_Yellow.bis-SV-300
bränning_7
visning_3

Vi välkomnar stora som små att besöka oss dessa dagar. Lilla Kulturarvsdagen äger rum på söndagen då fokus ligger på våra små besökare.

Vi är stolta över vårt kulturarv och vill dela med oss av det till dig. Vi vill att vårt kulturarv ska leva och utvecklas vidare in i framtiden. Vi vill att fler ska få möjlighet att upptäcka denna speciella plats, dess rika karaktär och oväntade djup. Med respekt och förståelse för dåtiden, vill vi skapa insikt om nutiden och väcka nyfikenheten för framtiden.

Kom och ta del av Wallåkras berättelse som sträcker sig från dinosaurierna fram till nutid. 

Evenmanget är en del av Europaåret för kulturarv 2018.

visning_4

PROGRAMPUNKT:
>VISNING AV FABRIKEN
Lördag 8 sep kl 13.00 / Söndag 9 sep kl 12.00 och 14.00

En personlig berättelse som engagerar

En visning med Åsa är en berättelse som engagerar. Wallåkras ägare och eldsjäl Åsa Orrmell tror stenhårt på att kunskap om våra kulturarv har betydelse för vår framtid. Som förvaltare av ett kulturarv känner hon ansvar för framtiden:

”Genom att skapa engagemang och förståelse för dåtiden, kan vi bättre reflektera över nutiden, ställa nyfiknare frågor om och finna större svar på vilken påverkan vi har på framtiden.”

Ett kulturarv består inte bara av materiella ting utan också av berättelserna som omger sakerna. Åsa betonar vikten av att överlappa generationer, föra berättelser vidare och väcka barnens intresse för vår historia.

På Wallåkra jobbar jag med att skapa förutsättningarna för möten över gränserna.När Agda 80 år får sällskap bredvid sig på bänken utanför fabriken av Aidah 8 år som undrar hur det var när Agda vara liten – fanns dinosaurierna här då? – uppstår det magi!”

Visningen på söndagen kl 14.00 anpassas efter de små öronen.

naturen_1

PROGRAMPUNKT:
>VANDRING I NATURRESERVATET
Söndag 9 sep kl 13.00 och 15.00

På tur bland ormbunksdjunglar och träskmarker

Geolog Emma Rehnström tar dig med 200 miljoner år tillbaka i tiden, till dinosaurier, sumpskogar och klimatkatastrofer. Vilka är förutsättningarna som gjort att Wallåkra Stenkärlsfabrik hamnat just här, i denna dalgång, i nordvästra Skåne? Emma tar dig med till platsen bara ett par hundra meter från fabriken, där man på 70-taler hittade stora mängder dinosauriefotspår!

Vandringen kl 15.00 på söndagen anpassa efter de små öronen och benen.

Pappa-Kapsyl-2018_kvadrat

PROGRAMPUNKT:
>JAGAD AV EN T-REX MED PAPPA KAPSYL
Söndag 9 sep kl 17.00

Dinosaurierna kommer till liv!

Pappa Kapsyl avslutar Kulturarvsdagen med en hejdundrande föreställning!

A perfect match! På Wallåkras förhistoriska mark kommer dinosaurierna till liv när Pappa Kapsyl sjunger sina dinosaurielåtar och filosoferar om tyrranödlor, långhalsar och klubbsvansar tillsammans med publiken. Varför försvann de? Hur hade det varit om de funnits idag? Tänk att ha en Brontosaurus som husdjur! Tyckte dinosaurierna om allsång? Låt oss ta reda på hur det skulle låta.

Biljetter och mer info finns på nortic.se. Förköp rekommenderas.

NYHETSBREV

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad med det senaste från Wallåkra.

Du är i trygga händer. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.