bränning_1

Fabriken & Butiken

Välkomna in i fabriken. Gå ett varv runt ugnen, titta på filmen om Wallåkra, besök verkstaden och avsluta med ett besök i butiken där du kan köpa våra klassiska, saltglaserade, brunglänsande stenkärl.

Det mesta som tillverkas på Wallåkra Stenkärlsfabrik säljs här i vår butik. Vi är stolta över vårt kulturarv och våra gäster är välkomna att titta på allt det vackra i både butik och fabrik. De klassiska Wallåkrakrusen är fortfarande idealiska för förvaring av allt från sylt till brännvin. Stengodset är slagtåligt och glasyren innehåller ingenting annat än vanligt salt. Vällkommen in!

 

LERA, ELD OCH SALT – DET ÄR ALLT

salt

Vi arbetar med det råmaterial som vilar under våra fötter, det är grunden vi står på. Okonstlat material, okonstlat hantverk. Vid ett besök på Wallåkra Stenkärlsfabrik får du följa hela krukloppet, från lera till färdigt kärl. Krukorna drejas för hand i vår verkstad, bränns och saltglaseras i den koleldade rundugnen, precis som när fabriken grundandes år 1864. Lera, eld och salt – det är allt. 

När bränningen är avslutad, väntar vi och längtar vi, på att ugnen ska svalna. Två veckor passerar innan vi får se resultatet. Därefter presenterar vi med stolthet, krukorna i vår butik – belägen i fabrikens gamla maskinrum. Här säljer vi alla våra krukor. Allt handgjort och härgjort av lokala råmaterial.

bränning_5
krukor_2

Kombinera ditt besök på Wallåkra med en upplevelse

butik_4
krukor_3

NYHETSBREV

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad med det senaste från Wallåkra.

Du är i trygga händer. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.